Vier kapiteins op één schip is meestal een ramp. Hierdoor ontstaat vaak ruzie in de top. Toch? Vind jij zoals de meeste mensen dat meerdere directeuren op één bedrijf een garantie is voor ongelukken, schipbreuk, faillissement en andere ellende? Lees dan goed dit blog, het zal je ogen openen!
Het kan namelijk prima, meerdere kapiteins op één schip. Hoe? Dat zal ik je vertellen aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit één van mijn trainingen. Het was een training met medewerkers van een middelgroot bedrijf met vier directeuren aan het roer.
Ruzie
Aanvankelijk waren ze vrienden. Echter in de loop der jaren ontstonden er irritaties. Niet alleen leverde dat bij henzelf problemen op, maar ook het personeel werd er kriegel van en wist soms niet welke opdracht van welke directeur moest worden uitgevoerd. Het schip was nog niet gezonken, dreef nog wel, maar dat er iets moest gebeuren was duidelijk.
De vier directeuren waren het bedrijf van origine als vier vrienden gestart. Vier vrienden die een bedrijf begonnen. Aanvankelijk verliep dat uitstekend en in harmonieuze samenwerking. Ze hadden het mooi opgebouwd op hun eigen gezamenlijke wijze, maar gaandeweg de jaren kwam de klad er in en ontstond er vaak ruzie. Voordat de boel uit de hand zou lopen, het schip zou zinken, het bedrijf op de klippen zou lopen, oncontroleerbaar zou worden of in de soep zou vallen, kwamen ze gelukkig een training bij mij volgen.
Teamtraining in één dag
Ze kwamen bij mij om een teamtraining in één dag te volgen. Een training voor zowel de directeuren als de medewerkers. Ik besloot hen ’s ochtends een training met paarden te geven en ’s middags een theorietraining. Althans, dat was de bedoeling. Tijdens de training met paarden bleek al snel dat ik mijn plannen iets moest bijstellen…
Er ontstond namelijk direct al een discussie onder de deelnemers waar ik als trainer op moest inhaken. De vier directeuren kwamen meteen in gesprek over hoe een optimale samenwerking tot stand zou moeten komen. Dus besloot ik de theorietraining te vervangen door nog een paardentraining. Ditmaal met alle vier directeuren tegelijkertijd in de ring, met één paard. Die mochten ze gaan aansturen en proefondervindelijk ontdekken welke overeenkomsten er waren met het gezamenlijk leiding geven aan hun bedrijf.
Het paard, alias het team, was vaak de kluts kwijt
Ik gaf hen de opdracht het paard soepel, als een geoliede machine in één cadans door de ring te laten lopen. In eerste instantie lukte het hen niet, omdat ze zich teveel met elkaar bemoeiden waardoor het paard niet wist naar wie hij moest luisteren. Dan weer liep het paard een stukje, dan weer stond het stil. Er was geen cadans en ritme, het paard was vaak de kluts kwijt.
Ik liet de vier zelf ontdekken waar het aan lag dat het niet lukte. Ze concludeerden zelf al dat de medewerkers af en toe ook de kluts wel eens kwijt moesten zijn. Wanneer ze verschillende opdrachten kregen en niet wisten aan welke ze moesten voldoen. Daardoor zat er ook geen voortdurende flow in het bedrijf, bleef het met horten en stoten overeind. Dat wel. Maar er zat meer in het bedrijf.
Na de brainstormsessie lukte het wel!
Dus liet ik hen een brainstormsessie houden, om te zien of ze zelf de oplossing konden bedenken. Dat lukte. Ze kwamen met een oplossing waarin iedereen zijn taak had en waarbij men niet over elkaars grenzen heen ging, zoals voorheen. Toen ze die gezamenlijke aanpak goed hadden uitgewerkt, gingen ze er vervolgens mee aan de slag met het paard in de ring. En ja hoor, nu konden ze het paard feilloos overal naartoe sturen, nu lukte het perfect en in een mooie cadans.
Vervolgens liet ik hen uitwerken hoe ze die gezamenlijke aanpak versus het paard konden vertalen naar een gezamenlijke aanpak versus hun bedrijfsvoering en dan met name hun medewerkers. Dat lukte. En het mooie is dat het ook tot betere bedrijfsresultaten heeft geleid. Dat is natuurlijk fantastisch, daar gaat het om.
Rekening houden met elkaars kwaliteiten
Die ene oefening met het paard gaf hen het benodigde inzicht. Ze gingen niet over elkaars grenzen en verantwoordelijkheden heen en hadden de gezamenlijke aanpak goed uitgewerkt, zonder ruzie. Rekening houdend met elkaars kwaliteiten en elkaars professionele en persoonlijke eigenschappen.
Als je dat goed op elkaar afstemt, dan kunnen er prima vier directeuren aan het roer staan. Als de afspraken maar helder zijn en iedereen zich daaraan houdt. Dan weten de medewerkers ook waar ze aan toe zijn en aan welke werkafspraken ze zich moeten houden. Dan komt het bedrijf in een goede cadans, een goede flow en lijkt het alsof alles vanzelf gaat.
Loop jij vast en kom je er niet uit?
Werk jij voor een bedrijf waar meerdere directeuren aan het roer staan? Loop je vast en kom je er niet uit? Laat het me weten en samen komen we tot een oplossing. Want samenwerken werkt! Als je maar weet hoe!
Meld je voor 1 mei 2016 aan voor een vierdaagse InnerQi training en ontvang een persoonlijke coachsessie gratis!
Comment Section
0 reacties op “Ruzie in de top?”